Welkom op de krachtbal!

Image: 

Krachtbal voor geïnteresseerden in een stuk of wat vraagskes

Hoe gaat krachtbal in zijn werk?

Sorry, daar beginnen we niet aan, dat leg je niet in 1 2 3 uit. Kom gewoon eens een kijkje nemen. Het verbindt je tot niets maar het zegt wel veel meer dan een stel spelregels op papier. En om het toch in 1 2 3  te zeggen. Tracht een bal van 4 kilo in 3 worpen in het doel van de tegenstanders te werpen.

Moet ik over de 4 eigenschappen tegelijkertijd beschikken?

Neen, ook al heb je alleen snelheid en uithouding, of kracht en taktisch inzicht, er is zeker een plaatsje voor jou in onze sport. Alhoewel we niet mogen ontkennen dat een basis aan uithouding en de nodige dosis durf minimumvereisten zijn.

Is winnen belangrijker  dan deelnemen?

Iedereen wint graag, wij ook. Maar toch staan bij ons de ontspanning en het plezier centraal. Eens verliezen vinden we dus niet zo erg, zolang het maar niet wekelijks gebeurt...

Met hoeveel speelt men krachtbal? 

Eén ploeg telt 4 spelers. Gezien de inspanning is een reservespeler tijdens matchen altijd nuttig. Extra volk kunnen we dus altijd gebruiken.

Waarom heb ik voetbalschoenen nodig? 

Krachtbal is een buitensport, we spelen op een grasveld, ook in de herfst en de winter. Om goede vat te hebben op dit veld zijn voetbalschoenen dus wel nuttig.

Ben ik niet te oud voor krachtbal? 

Hangt ervan af hoe oud je bent. Onze jongste speler is 17, den oudste een 25jaren ouder. De grote meerderheid varieert tussen de 30 en de 35. Geen puberale jeugd dus meer, maar toffe mannen met heel wat levenservaring, die goed kunnen praten, soms wel een visie hebben en ook dikken ambiance kunnen maken. The place to be dus. 

Kan ik alleen komen trainen?

Dat kan, maar we zullen je snel overtuigen om mee matchen te komen spelen, want en match is echt wel de max.

Kan ik alleen matchen komen spelen? 

Neen, 't zou niet fair zijn tegenover de mensen die wekelijks komen trainen dat er plots op hun match iemand staat die ze nooit zien. Trouwens, alleen matchen spelen zonder de nodige training is niet goed voor je lichaam.

Is er veel kans op kwetsuren? 

Zoals zoveel sporten kan ook Krachtbal belastend zijn voor het lichaam, met name voor schouders en rug.  Maar door ondermeer een goede techniek kan dit zeer beperkt worden.  In krachtbal is ook lichamelijk contact met tegenstanders verboden, dus bij ons alvast geen kans op tackles, aanvallen in de rug of andere onvoorziene impact-botsingen. Overigens werd de sport uitgevonden door een sportleraar (de Brugse Etienne Schotte).

Hoe gaat een training in zijn werk?

We hebben zelf geen trainer maar zijn volwassen genoeg om onze eigen trainingen vlot te laten verlopen. We starten met een goede opwarming, net om kwetsuren te vermijden. Nadien een aantal technische oefeningen, om onszelf te verbeteren. Dit is meestal gebaseerd op fouten uit de matchen. We sluiten af met een matchke om ons wedstrijdritme te behouden. En nadien sluiten we de kantine af. 

OK, ik ben overtuigd, wat doe ik nu? 

Kom volgende week dinsdag om 20u. naar de Nekker en begeef je naar de tribune naast het atletiekveld. Schuin achter de tribune ligt het trainingsveld. Spreek de spelers daar aan, en als er nog niemand is, wacht nog 5 minuten. Of roep 'Govert', 'Johan', 'Niko', 'Ruben', 'Peter', 'Roel', 'Jan' of 'Pils'. Normaal zal één van hen reageren en je introduceren. 

De eerste 3 trainingen kan je gratis meedoen. Nadien vragen we om een medische kaart in te vullen bij de dokter, om de verzekering in orde te kunnen brengen. 

Tot slot

Ale, omdat ge helemaal tot op het einde gelezen hebt, vind je op de onderstaande linken een filmke, in 't Engels, dat krachtbal uitlegt, en een demo.  Of wat dacht je van wat meer info op wikipedia.