Krachtbal Mechelen in Gazet van Antwerpen

Image: 

Lees hieronder het volledige artikel

22/02 'Je hoeft geen rugbyspeler te zijn'Aan balsporten is er in België geen gebrek. Een van de minder bekende en een relatief jonge sporten is krachtbal. Je kan de sport elk weekend komen ontdekken in het Antwerpse bij Krachtbal Mechelen.

Krachtbal Mechelen kent zijn roots in het Hagelsteincollege in Sint-Katelijne-Waver. Voorzitter Johan Muyldermans (35) was er destijds als leerling als een van de eersten bij. ”Toen de leerkracht met het voorstel kwam, voelde ik mij er meteen door aangesproken. Zeker omdat ik vanwege gezondheidsredenen niet aan contactsport mag doen. Bij krachtbal is immers elk lichamelijk contact absoluut verboden.

Zo kwam van het een het ander en speel ik het 23 jaar later nog steeds”, zegt de voorzitter. Ook zijn broer Govert (33) was op zijn vijftiende gewonnen voor de sport. Samen zijn ze ook nu nog mee de drijvende krachten achter de club. Sinds een viertal jaar gaat die door het leven als Krachtbal Mechelen.

”Na enkele jaren kwam er een samenwerking tussen Hagelstein en het Cardijninstituut in Mechelen. De fusieploeg speelde een tijd onder de naam Hagelcar. Acht jaar geleden werden we autonoom, sinds vier jaar als Krachtbal Mechelen”, verduidelijkt Johan Muyldermans.

Kameraadschap

Van september tot maart treedt de club elke week in competitie aan in eerste provinciale Antwerpen/Oost-Vlaanderen/Limburg. De laagste categorie, maar daar malen de broers niet om. ”Uiteraard speel je altijd om te winnen, maar de kameraadschap speelt ook een grote rol. Doordat je met slechts vier tegen vier aantreedt, ken je iedereen een stuk beter”, verduidelijkt de voorzitter.

“De grote variatie in het spel maakt het ook heel aangenaam. Er komt niet alleen kracht bij kijken, maar ook snelheid, tactiek, inzicht,... Je hoeft heus niet het postuur van een rugbyspeler te hebben. Het is mogelijk dat je niet veel kracht hebt, maar wel veel over inzicht beschikt en dat is belangrijk om de tegenstander op het verkeerde been te zetten. En als je geen goede werper bent, kan je nog steeds een goede verdediger zijn die de ballen onderschept. Het is een zeer intensieve, maar geen harde sport”, zegt Johan Muyldermans.

Overgangsjaar

Ook broer Govert wil op die manier nog meer mensen warm maken voor krachtbal. Momenteel telt de club een tiental spelers. ”We zitten momenteel in een overgangsjaar. Een aantal spelers haakte om verschillende redenen af. In principe kan iedereen vanaf zestien jaar meespelen, al is dat nog vrij jong. Momenteel bestaat de ploeg vooral uit dertigers, samen met enkele twintigers. Je kunt trouwens vrij lang meedraaien. Zo zijn er spelers die al flink over de vijftig zijn. Het is een totaalsport waarbij zowel borst- en armspieren (werpen) als beenspieren (verdediging) en techniek aan bod komen”, promoot Govert Muyldermans.

De verhuizing van Hombeek naar De Nekker sinds dit seizoen past perfect in het objectief om weer wat te groeien. ”We kunnen de spelers hier een schitterende accommodatie bieden. Ze moeten hier niet mee lijnen trekken of het veld onderhouden”, aldus Govert.

Krachtbal Mechelen speelt zijn thuismatchen bijna altijd op zaterdagavond om 20u. Alleen dit weekend wordt uitzonderlijk op zondagochtend om 10.30u de ‘aftrap’ gegeven.

Bart ROGGEMAN

www.krachtbalmechelen.be

Gegroeid uit schoolsport

Krachtbal is begonnen als schoolsport. De Brugse sportleraar Etienne Schotte kwam destijds met het idee aandraven. Vandaar dat de meeste clubs zich in West-Vlaanderen bevinden. In Antwerpen zijn er alleen clubs in Mechelen, Sint-Amands en Edegem.

”Ik schat dat de sport nog maar een dertigtal jaren bestaat. Krachtbal is dan ook een kleine sport. Aanvankelijk vonden er vooral scholentornooien plaats”, aldus Johan Muyldermans. Ook de bal refereert er enigszins naar. Wie herinnert zich die zware messingballen in de turnles niet? Krachtbal wordt gespeeld met een zachtere, maar even zware variant. De bal is gemaakt uit leder en opgevuld met schuimrubber.

Er wordt gespeeld tussen twee teams van vier spelers op een rechthoekig grasveld. De bedoeling van het spel is de bal in het doelgebied van de tegenstander te krijgen door middel van maximaal drie worpen. In die drie worpen moet er 26 meter overbrugd worden.

”Er zijn twee soorten worpen, de nekworp en de rugworp, waarbij eerstgenoemde de meest gebruikte is. Wie de meeste punten scoort in twee helften van 25 minuten is de winnaar. Bij de aanval komt het erop aan de bal zo te gooien dat een verdediger van de tegenpartij hem niet kan onderscheppen. Vanop de plaats waar de bal op grond de valt, mag de volgende worp wordt uitgevoerd. De verdediging staat steeds in een ruit opgesteld en moet de bal trachten te grijpen. Het is zoals gezegd geen harde, agressieve sport, maar je mag geen schrik hebben. Je moet durven duiken en naar de grond gaan”, legt Johan Muyldermans uit.

Bart ROGGEMAN

www.krachtbal.be